October 25, 2017

Let It Be – Viimsi Tammede park

Viimsi Tammede park *** Viimsi Oaks Park 
Location: Viimsi, Estonia
Client: Viimsi Vallavalitsus *** Viimsi Parish
Size: 43 100 m2
Status: Competition, 2017 --- shared 1st honourable prize
Competition team: Ivar Lubjak & Maria Pukk





















Viimsi Tammede park asub Haabneeme keskuses ning on tulevikus Viimsi valla ESINDUSPARGI funktsiooniga roheala, mida ümbritsevad olulise tähtsusega hooned.
Põhjast ja läänest piirneb maa-ala väikeelamute rajooniga. Lõunast Tammepõllu tänava korterelamute kvartaliga. Ala lõunapiirile Tammepõllu tee äärde on kavandatud Viimsi riigigümnaasium. Viimsi-Randvere tee poole on planeeritud Viimsi spordihoone ja Arengukeskus.

Tammede park on avar ja kutsuv VÄLI, see on koht, kuhu saab aastaringselt puhkama tulla. 
Pargimaastiku loovad ringid ning ringidesse suubuvad sirged. Ringid ja sirged moodustavad pargi jalgteevõrgustiku.
Pargiteede ringide süsteem järgib olemasolevaid TAIMEKOOSLUSTE piire.
Ringidesse suunduvad sirged järgivad põhilisi juurdepääsu SUUNDI pargialale.
Ringid on täidetud erinevate FUNKTSIOONIDE ja TAIMEKOOSLUSTEGA. Pargis on erinevad aktiivsustsoonid, joogast rulatamiseni. 
Liikumine pargis on dünaamiline. Parki pääseb neljast suunast. Pargisisene liikumine toimub omavahel ühendatud ringe mööda. Nii saab ühest aktiivsustsoonist teine. 

Suure ringi piiriks on jalgtee, mille äärde on paigutatud valgustid ning piki ringi istutatakse NIMETAMMED. Nimetammed istutavad auväärsed viimsilased. Istutatud puid tähistavad kuumtsingitud ja graveeritud kirjaga (näiteks: Helle Meri, Quercus robur, 7. IV 2018) terasplaadid jalgtee sillutises.
Ringi lõunaküljel, tulevaste hoonete, ärimaja ja Viimsi riigigümnaasiumi vahelisele alale jääb ruum väikelaste MÄNGUVÄLJAKULE. 
Spordihoone ning Arengukeskuse vahel asub noortele mõeldud aktiivne ala, RULAPARK.
Ühlasi on tegu peamise juurdepääsu alaga pargile. Siia jääb tulevase spordihoone väljak, edasi tulevad parklad ja Randvere tee.
Rulapark hoiab hoonetevahelise ruumi aktiivsena ka õhtusel ajal.

Kõik alad on aastaringselt funktsionaalselt kasutatavad. Suur nimetammede ring on keskne aktiivsusala kogu aasta vältel. Suvisel ajal kasutatatkse seda erinevate väliürituste läbiviimisel, nt jaanituli, Viimsi inimeste „pikk laud“, erinevad mängud jne. Talvel on suur ring koht jõuluürituste korraldamiseks, kuuseplats, turg jne. Suvist rularada saab talvel kasutada lumelinna toimumiskohana.

Jalgteede äärde ja mänguväljaku vahetusse lähedusse on paigutatud kohtkindlad PINGID, TOOLID ning PRÜGIKASTID. Pingid ja toolid on valmistatud kuumtsingitud ja kummivärviga kaetud valtsitud terasest. Pingid, toolid on seljatugedega, käetoed on ühel pool istetasapinda. Pingid ja toolid on projekteeritud ja paigutatud pargialale järgides kõikekaasava disaini printsiipe. Prügikastid on samast tootesarjast, ilmastikukindlad ning hõlpsalt tühjendatavad. 

Viimsi Tammede pargi idee on kasutada ja võimendada OLEMASOLEVAID TAIMEKOOSLUSI. Pargiteede ringide süsteem järgib olemasolevaid taimekoosluste piire.

Säilitatud ja juurde on istutatud harilikke tammesid (Quercus robur), tarnaid ja kõrrelisi. Säiltatud on olemasolev suur arooniapõõsas (Aronia melanocarpa) pargiala keskel. Arooniad piiravad väikelaste mänguväljaku ala.
Suure ringi servades asuvad VÕSARINGID hoitakse puutumatuna, et säilitada maksimaalselt võimalik elupaik rukkiräägule.
KAHELEHISE KÄOKEELE kasvuala on tähistatud madala piirdega ning seda ala ei niideta.

No comments:

Post a Comment